Een nieuwe werkplaats kan spannend, leuk en of beangstigend zijn. Maar hoe kan je je nieuwe collega nu echt duidelijk maken wat er verwacht wordt en dat hij/zij welkom is. Dan is het uitwerken van een onboarding proces misschien een goed idee.

Onboarding proces

Onboarding helpt je in het proces om een nieuwe collega te verwelkomen. Ook is de opvolging van een nieuw personeelslid een belangrijk onderdeel van onboarding. Onboarding zorgt ervoor dat je een werknemer op een goede manier kan verwelkomen in je bedrijf. Wanneer een nieuwe medewerker vanaf dag één een duidelijk beeld krijgt over de job en de organisatie zal hij/zij meestal ook meer tevreden zijn over de job. De werknemer zal vaak ook gemotiveerder zijn om zijn/haar job goed te doen omdat hij/zij het gevoel krijgt dat de werkgever aandacht besteedt aan zijn werknemers. 

Onboarding is ook een belangrijk onderdeel van employer branding. Happy employees = a happy company. Een bedrijf met een sterk werkgeversmerk trekt ook meer aandacht van andere mensen. Bij onboarding zijn er bepaalde factoren die belangrijk zijn om een succesvol proces te maken. 

Deze factoren zijn;

Regelnaleving 

Heb je de nodige contracten en overeenkomsten die verplicht zijn bij de tewerkstelling van een nieuw personeelslid? Dit is namelijk zeer belangrijk. Zonder de juiste verplichte documenten kan je de samenwerking niet beginnen.

Klare communicatie

De werknemer moet duidelijk weten wat er verwacht wordt van hem/haar. De juiste taken, welke rol, … moet je duidelijk communiceren om onduidelijkheden te vermijden.

Cultuur

De werknemer duidelijk maken wat de cultuur van het bedrijf is, is een must! Zo is hij/zij afgestemd op het bedrijf wat ervoor zorgt dat de samenwerking vlotter verloopt.

Verbinding

Het stimuleren een goede sfeer tussen collega’s en op de werkvloer is zeker iets wat een werknemer loyaal houdt. Het gevoel van ergens thuis te horen en het familiegevoel is iets wat iedereen wil, toch?

Opvolging

Het opvolgen van de werknemer is zeer belangrijk. Een evaluatiegesprek houden na een jaar om te weten wat hij/ zij van de job vindt is een gegeven wat je kan gebruiken om te meten of je bedrijf goed bezig is. Ook kan je eventueel bijsturingen doen aan je bedrijf en aan het onboarding proces.

De factoren om een onboarding proces te beginnen, weten we nu. Maar hoe maak je een onboarding proces succesvol? Er zijn veel manieren hoe je een onboarding proces kan aanpakken. 

Wij geven je graag een paar voorbeelden: 

 • Collega’s leren kennen
  • De nieuwe werknemer laten kennismaken met zijn/haar nieuwe collega’s is een belangrijk onderdeel van de onboarding. Het is belangrijk dat de werknemer zich snel thuis voelt en ergens terecht kan met zijn/ haar vragen. 
 • Het bedrijf leren kennen
  • Als werkgever wil je dat je medewerkers het juiste imago uitstralen en communiceren. Het uitleggen van de missie en visie is een goed begin.
 • Zorg voor de juiste begeleiding op de werkvloer
  • De eerste dag moet je serieus nemen. het is belangrijk dat je nieuwe collega de juiste begeleiding en opleiding krijgt. 
  • Laat de werknemer bijvoorbeeld meedraaien met een andere collega. Hierdoor kan hij/zij de nodige kennis opdoen.
 • Planning maken
  • Door samen met de werknemer een planning te maken geef je de werknemer het gevoel dat je volledig voor de nieuwe samenwerking wilt gaan.  
 • Evaluatie
  • Een evaluatie is zowel voor jou als werkgever alsook voor de nieuwe werknemer belangrijk. Door een evaluatiegesprek kom je te weten of de collega zich goed voelt op de werkvloer en in zijn rol. Je kan als bedrijf achterhalen of er zaken zijn waarin je nog kan verbeteren.

Vond je deze blog interessant? Blijf alert want volgende maand komt er een nieuwe blog met meer tips and tricks!