Ben jij personeel aan het zoeken maar krijg je geen reactie? Met recruitment marketing hoef je niet meer te zoeken in het donker. Door de voorbije jaren hebben veel bedrijven in een licht gezeten dat ze liever niet wouden zien. Zo zijn er veel werknemers gestopt omdat ze onder andere weinig zekerheid hebben over hun job, als er een volgende crisis zou aanbreken. Veel bedrijven slaan de traditionele weg in om personeelstekorten op te lossen maar dit geeft niet altijd het gewenste effect. Bedrijven zoeken dus in het donker.

Traditionele manier 

Veel bedrijven blijven plakken bij de traditionele manieren. Dit gaat van het inschakelen van instanties zoals VDAB tot lijsten afbellen. Al is dit proces vertrouwd, het werkt vaak niet zoals bedrijven hopen. De oorzaak is vaak dat vele bedrijven nog te kritisch zijn over wie de nieuwe werknemer zou moeten worden. Terwijl tegenwoordig de werknemers dan weer heel wat opties hebben bij het kiezen van hun nieuwe werkgever.

Recruitment marketing

Waarom zou recruitment marketing het licht zijn in het donker? De werknemers van tegenwoordig zijn vaak kritisch over hun nieuwe werkplek, maar hoe trek je ze dan wel aan? Door recruitment marketing. Een strategie van recruitment marketing is employer branding waarbij een bedrijf zich gaat promoten als werkgever. Je moet ervoor zorgen dat je werknemers aantrekt. Dit bereik je door met een creatieve aanpak aan de slag te gaan. Vacatures op een creatieve manier maken of campagnes starten is een voorbeeld van hoe je werknemers kan aantrekken.

Social media

Wanneer bedrijven starten met social media, gaat er een nieuwe wereld open. Dit geldt ook voor het zoeken van kandidaten. De meeste werklozen en werknemers zitten online op hun gsm te scrollen. Bijvoorbeeld op Facebook of Instagram, … een vacature aantrekkelijk maken is dus een must om potentiële kandidaten aan te spreken. Niet alleen vacatures maar ook video’s of foto’s van het bedrijf zijn goede methoden om kandidaten aan te spreken. Social media biedt veel voordelen, één van de voordelen is het aanspreken van een bepaalde doelgroep, dit bespaart het bedrijf tijd en geld.

Recruitment marketing is een efficiënte en snelle manier om potentiële kandidaten aan te spreken. Het is belangrijk om je bedrijf aantrekkelijk te maken want dit overtuigt kandidaten om te solliciteren. Wanneer er gebruikgemaakt wordt van social media kan je zoeken via een bepaalde doelgroep. Recruitment marketing brengt dus licht in de duisternis.. 

Wil je na het lezen van deze blog beginnen met recruitment marketing, maar weet je niet hoe? Contacteer Rekrutering Online voor hulp.